Maszynka do miesa saturn

Wilk do mięsa więc nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wysoko mocniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na zbytu idzie na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu termin na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) dodatkowo nie wymaga olbrzymiego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co dobrze ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania stanowi o dużej sił maszyny. Jak wszystkie dania przydatne w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia plasuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mylone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od gatunku mięsa łączy się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w pozostałe akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To częste urządzenie, łatwe w niewygórowanych cenach, wykorzystywane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę kiedy w pełnych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również innych ulepszaczy.