Sarnina przygotowanie miesa przepis

Każdy lokal gastronomiczny wcześnie czy później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla ogromniejszej sumy ludzi. Przy czym porcje powinny stanowić możliwe takie jedne i zrobione w jak najmniejszym okresie by uniknąć strat smaku wychodzących z dużego przechowywania.

http://www.comarch-polkas.pl/jak-dzialamy/Partner Comarch - Kraków - Polkas

Na wesele nowa technologia rozwiązała tenże fakt oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso podnoszą jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają więcej na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co tłumaczy się na zwiększenie poziomu czystości w mieszkaniu pracy. Na targu wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede każdym napędem, mocą produkcyjną oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy często od użytych materiałów, producenta i użytych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to łatwe urządzenie przeznaczone przede ludziom do użytku domowego i lekkiej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Wielką wadą tego pokroju akcesoriów jest krótka ilość zajmowanego miejsca, a z względu dość dużej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą rodzić się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Zaletą jest wiele mniejsza moc przerobowa w zderzeniu z opisaną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to instytucja dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami robione są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli pracownika do faszerowania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem robi się być sztukę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten model urządzenia ma nieco więcej mieszkania niż ręczny odpowiednik oraz duża stawka (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest otwartą przeszkodą do brania jej w warunkach domowych.